Half maart breekt het cranberryseizoen weer aan. Na een natte winter met een aantal stormen is er het nodige werk te verzetten. Opruimen, stormschade herstellen, snoeien, bemesten, het watersysteem installeren en het terrein maaien. Kortom, genoeg te doen, zodat we weer klaar zijn voor het seizoen en groepen kunnen ontvangen. In april gaan we ook weer stekken om een nieuwe voorraad planten op te bouwen.
Afgelopen week hebben we alle cranberry’s in de kas geoogst. Het ging als een speer! We zijn tevreden over de opbrengst. Tijdens de oogst in de kas kwam onze primeur voor het veld vaak ter sprake: een plukmachine! Samen met mechanisatieman Jan Roeper hebben we vaak overleg gehad hoe deze gebouwd moest worden. Twee weken terug hadden we een eerste proef op het veld. Daarna weer aanpassen en nu werd de machine dan echt geleverd. Spannend!
Na een aantal proefstukken bleek toch dat we eerst het veld moeten aanpassen, de machine liep vast in de lange uitlopers, dus dat vraagt extra arbeid. Aankomende week gaan we weer verder en plaatsen we foto’s of een filmpje van de plukmachine. Altijd aanpassingen, uitdagingen, hobbels, maar vooral ook oplossingen en stappen vooruit. Dat hoort bij pionieren.
Wordt vervolgd!
De afgelopen dagen hebben we de cranberry’s in de kas geoogst. Wat een succes!
We hebben vier dagen geplukt met mooi weer en de oogst is verdrievoudigd! De bessen zijn inmiddels geschoond en in jute zakken gedaan. Klaar om in de aankomende winterperiode mooie producten van te maken.
Annette van Ruitenburg en Lodewijk Dros gaan op zoek naar de vergeten eetcultuur van de Waddeneilanden. Annette maakte hiervoor oude en nieuwe gerechten uit de Wadse keuken. In deze gerechten mag de cranberry natuurlijk niet ontbreken. Daarom kwam journalist Reza Bakhtali van de Telegraaf naar Texel en bezocht onder andere ons bedrijf. Hier kun je het artikel teruglezen: https://www.telegraaf.nl/lifestyle/1058747652/niks-lamsvlees-of-cranberry-s-zo-at-men-vroeger-op-de-wadden
Samen met Sabien Bosman van Staalcatering organiseren we op Landgoed de Bonte Belevenis een cranberry festijn, bestaande uit een rondleiding door het veld en de kas met aansluitend een 5-gangen diner met cranberry’s in de hoofdrol.
Jullie krijgen uitgebreid uitleg en zullen bijzondere combinaties proeven. Joscha van de Bonte Belevenis heeft een mooie cranberry likeur gemaakt die we uiteraard ook schenken en wat te denken van cranberry noga! Sabien kookt met zoveel mogelijk (biologische) producten van eigen erf en uit de omgeving, zuur, zilt en een zoetje, alles komt aan bod. Om onszelf en jullie ook een beetje uit te dagen wordt er gekookt zonder vlees en vis maar met smaak, kleur en ….. cranberry’s!
We starten met de rondleiding om 18.00 uur bij de ingang van de Bonte Belevenis (Rommelpot 11 Den Hoorn).
De kosten voor het festijn: de rondleiding, hapjes, 5-gangendiner en 3 drankjes naar keuze komen op € 47,50 p.p.
Aanmelden kan via de mail: info@staalcatering.nl (voor info Sabien: 06-55740685)
We hebben er zin in, zo’n mooie locatie en zulke mooie producten!
Culinaire groet Sabien (STAALcatering), Joscha (de Bonte Belevenis) en Jan en Jantina (IslandBerry)
Het is mogelijk om ons cranberrybedrijf te bezoeken!
Altijd al een rondje willen maken langs een cranberryveld? Dat kan! We maken een ronde langs het veld waar je kan zien hoe de cranberry’s in de volle grond groeien, maar we bezoeken ook onze kas. In de kas groeien de cranberryplanten op een unieke manier.
Het terrein rond de kas hebben we aantrekkelijk gemaakt voor hommels en bijen om de cranberry bloemen te bevruchten. Het is op dit moment nog een gezoem van jewelste. Maar de eerste bessen zijn ook zichtbaar, nog groen en klein, maar de komende weken zullen deze groeien en verkleuren naar dieprood.
Bij ons info-eiland leggen we je uit wat voor werkzaamheden door het jaar heen we doen om ervoor te zorgen dat eind september de bessen geoogst kunnen worden en op welke manier, want op twee manieren cranberry’s telen betekent ook op twee manieren plukken.
Er is veel te vertellen en te laten zien en misschien ook nog wel wat proeven!
Als u een rondleiding wilt reserveren kunt u hier klikken. Tot ziens!
De cranberryplanten hadden dit jaar een lastige start. Het voorjaar begon heel koud en nat. Daarna volgde er een periode van wisselvallig weer, dan weer een paar dagen heel warm en weer nat en kouder.
Maar de planten hebben hier geen last van gehad, integendeel! Ze staan op dit moment prachtig in bloei! Ook het veld staat vol in bloei. Nu maar hopen dat de bloemen goed bevrucht worden en dat er dit jaar een mooie oogst mag volgen.
Wilt u de bloei met uw eigen ogen bekijken dan kan dat! Op dinsdag, woensdag, donderdag en zaterdag is het mogelijk met een groep van minimaal 10 personen ons bedrijf te bezoeken.
Voor meer informatie kunt u ons bellen op 06-57246070 of u kunt ons mailen via ons contactformulier.
Vanaf 1 juli starten wij met het geven van rondleidingen op dinsdag, woensdag, donderdag en zaterdag.
U krijgt uitleg over:
- Het telen van cranberry’s door middel van twee verschillende teeltmethoden;
- Het opkweken van cranberryplanten;
- Kennis- en onderzoekscentrum;
- Rondleidingen met of zonder proeverij.
Wij willen rondleidingen geven aan groepen vanaf 10 personen. Voor meer informatie kunt het contactformulier invullen, dan nemen wij contact met u op.
Het kweken van plantjes in bakken is gereed!
Er staan 400 bakken klaar die volgend voorjaar verkocht kunnen worden. Van ons eigen plantmateriaal hebben we mooie stekken kunnen maken. De stekken zijn ook voorzien van het natuurlijke product mycorrhiza. Zo kunnen de stekken uitgroeien tot mooie gezonde biologische planten. Wat mycorrhiza is en wat het doet kunt u in een vorig nieuwsbericht lezen.
Naast onze cranberryplanten zijn er 200 duindoorns aangeplant om te oogsten en te gebruiken bij de verwerking van de cranberrybessen. En staan er nog veel andere struiken, te weten kruisbessen, rode, witte en zwarte bessen en heerlijke aroniabessen. Allemaal biologische bessen waar heerlijke producten mee gemaakt kunnen worden en waarvan we heerlijk kunnen eten!
Dit jaar onderzoeken we bij Island Berry de toepassing van mycorrhiza. Mycorrhiza is een schimmel waarmee vrijwel alle planten in symbiose leven. Deze nuttige bodemschimmels vergroeien met de wortels en de fijne schimmeldraden vormen als het ware een verbinding tussen bodem en plant. En daarmee heeft de plant een veel grotere mogelijkheid om water en voedingsstoffen op te nemen. En is daardoor weerbaarder tegen droge omstandigheden en ziektes.
Het belang van mycorrhiza voor de landbouw is lang onderbelicht geweest, maar de laatste jaren is er toenemende belangstelling. Wij onderzoeken de toepassing met verschillende doseringen en manieren van toedieningen. Aan het eind van het jaar hopen we de eerste resultaten te kunnen melden.
Onderzoek naar cranberry’s en veenmos
Ook zijn we dit jaar gestart met een onderzoek naar de combinatie van cranberry’s en veenmos. We hebben een onderzoeksopstelling gemaakt in verschillende kweektafels met verschillende waterstanden.
Aanleiding voor dit onderzoek is het probleem van het zakken van de veenbodem in verschillende veenweidegebieden. Zowel in Friesland, Noord-Holland, Zuid-Holland als Utrecht zoekt men voor de natste veengebieden naar alternatieve mogelijkheden voor de veehouderij.
De cranberry is in beeld als een van de alternatieve teelten. Maar de teelt van cranberry op veen is erg lastig vanwege de hoge concurrentiedruk van gras en onkruid. De combinatie van cranberry en veenmos biedt misschien een goede oplossing hiervoor. Met ons kleinschalig onderzoek proberen wij een bijdrage te leveren.